NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Zelfregulering reclame werkt niet”

2 mei 2018

Van Dalen: “Zelfregulering reclame werkt niet” In februari ging er op social media een reclamespotje rond waarin Sjinkie Knegt in het Holland Heineken House wordt verrast door een bezoek van zijn vader en zus, na eerst op het verkeerde been gezet te zijn door een telefoontje van zijn familie zogenaamd vanuit Nederland. Het spotje dat werd gearrangeerd door Heineken en Samsung, mondde uit in een klacht bij de Reclame Code Commissie. Naar aanleiding daarvan vandaag een discussie op Radio 1, in het programma Dit is de dag.

Wim van Dalen, directeur van het Nederland Instituut voor Alcoholbeleid STAP, geeft aan dat hij de klacht indiende met als argument dat sporthelden volgens de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken niet ingehuurd mogen worden voor alcoholreclame via radio-, bioscoop- en televisiecommercials waarbij sprake is van een in scène gezette situatie. Toch liet de Commissie deze week weten de klacht te verwerpen, omdat het spotje met Sjinkie Knegt niet via televisie is uitgezonden maar via Twitter, Facebook en YouTube.

Wim van Dalen wist vooraf dat de klacht wel zou worden verworpen, maar wil met de uitspraak van de Commissie laten zien dat de zelfregulering in de alcoholbranche niet werkt. De spot is immers veel bekeken en werd ook op sociale media geplaatst op tijdstippen waarop veel jongeren daar gebruik van maken en tv- en radio-reclames voor alcohol verboden zijn. Van Dalen pleit voor een totaalverbod op alcoholreclames. In andere landen is de discussie daarover volop gaande. Van Dalen: “Over een jaar of 5 is reclame voor alcohol in Nederland uit den boze.”

Peter de Wolf, directeur van Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), de stichting achter de zelfregulering, gelooft niet dat het zo’n vaart zal lopen en vindt dat het huidige alcoholbeleid voldoet. Wel geeft hij aan dat de reclamecode opnieuw zal worden bezien. In dat kader is hij dankbaar voor de kritische blik vanuit STAP.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl