NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: op papier is flitsbezorging alcohol goed geregeld

7 januari 2022

Pubers weten inmiddels: bij de Gall & Gall en de supermarkt wordt om een identiteitsbewijs gevraagd, dus bestellen ze hun alcohol online bij flitsbezorgers. Met als notitie: 'Ik ben er zelf niet, geef maar aan mijn dochter.'

"Op papier is het goed geregeld," zegt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. "Maar in de praktijk is leeftijdscontrole makkelijk te omzeilen, en handhaving is een lastige zaak. De beschikbaarheid van alcohol moet juist beperkt worden, en die is door de online verkoop zeer sterk verruimd."

Jesse Weltevreden, lector Online Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. "Het is hen de laatste jaren iets lastiger gemaakt, maar met flitsbezorgers is er inderdaad een makkelijke manier om de wet te omzeilen. Je kunt hooguit steekproefsgewijs controleren, of je zou een stukje uitlokking moeten doen."

Platformdeskundige Martijn Arets zet überhaupt een vraagteken bij die controle aan de deur. Arets herinnert eraan dat Bol.com in 2020 al besloot om geen alcoholhoudende dranken meer te verkopen, omdat de controle niet waterdicht te krijgen was.

Bron: parool.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl