NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Wijntje bij de kapper? Bleef het daar maar bij!

29 september 2022

Van Dalen: Wijntje bij de kapper? Bleef het daar maar bij! In Trouw van vandaag steunt Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in een ingezonden brief het pleidooi van prof. Brigit Toebes om niet te accepteren dat in de nabije toekomst het aanbieden van een glas alcohol bij de kapper of de kledingzaak door wijziging van de Alcoholwet mogelijk wordt.

Van Dalen wijst er op dat dit plan van voormalig VVD-kamerlid Ziengs veel verder gaat dan het onschuldig ogende wijntje bij de kapper. "Als deze blurring (vervaging) van de grenzen van de huidige Alcoholwet realiteit wordt is het zeker niet denkbeeldig dat we straks alcohol kunnen proeven in de supermarkt en een krat bier kunnen kopen bij de Gamma."

Dat betekent, aldus Van Dalen, een grove verruiming van de beschikbaarheid en zichtbaarheid van alcohol en is rechtstreeks in strijd is met de doelen van het Preventieakkoord.

Positief vindt Van Dalen het dat D66 is gaan twijfelen over dit plan en dat CU-staatssecretaris Van Ooijen van VWS heeft aangeven dat het blurring-plan een graat in zijn keel is. "Maar tot dusver is het hem niet gelukt die eruit te halen", aldus Van Dalen.

Bron: Trouw

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl