NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: de informatie moet op de fles

23 mei 2023

Van Dalen: de informatie moet op de fles Ierland gaat in 2026 gezondheidswaarschuwingen op alcoholproducten verplichten. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt dat we dit ook in Nederland moeten doen. Daarover in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1 een gesprek met Wim van Dalen, directeur van STAP, en Betty de Boer, directeur van SpiritsNL, de branchevereniging voor gedistilleerde dranken.

Van Dalen vindt dat de drinkende consument recht heeft op feitelijke informatie over de risico’s van het drinken van alcoholhoudende dranken, bijvoorbeeld het risico op enkele kankers. De meeste Nederlanders zijn daarvan niet op de hoogte. Alcohol is geen gezonde drank.
De Boer vindt ook dat de consument recht heeft op goede informatie. Maar zij vindt wat Ierland doet niet goed, het moet op Europees niveau worden geregeld.

De Boer vindt ook dat de alcoholbranche al veel doet aan matiging, met name in het kader van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie. De alcoholbranche overlegt ook op Europees niveau over etiketteringswetgeving. De gedistilleerdsector is gekomen met het voorstel om op flessen drank QR-codes te zetten die verwijzen naar websites met aanvullende consumenteninformatie.
Van Dalen heeft geen fiducie in de voorstellen van de branche. Hij heeft jaren met de alcoholbranche overlegd aan de Alcoholtafel en weet dat die gesprekken weinig hebben opgeleverd. Hij ziet ook niets in het voorstel de consumenteninformatie via QR-codes beschikbaar te stellen. De informatie moet op de fles, is zijn mening.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl