NL EN
DONEER NU!

“Alcoholvrij bier verlaagt bij jongeren de drempel naar alcohol"

8 juni 2018

“Alcoholvrij bier verlaagt bij jongeren de drempel naar alcohol" Alcoholvrij bier is niet meer weg te denken uit het Nederlandse bierlandschap en de supermarktketens. Bovendien stijgt de consumptie onder huishoudens aanzienlijk. Voor volwassenen is het een goed alternatief. Maar ook onder kinderen wordt alcoholvrij bier steeds populairder. Kan dit kwaad? Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, heeft het gebruik door jongeren een keerzijde.

Hij veronderstelt dat alcoholvrij bier de drempel naar alcoholhoudende dranken verlaagt. Van Dalen: “Op relatief jonge leeftijd wennen kinderen aan de smaak en gaan ze het lekker vinden. Bovendien zorgt de industrie voor merkbekendheid onder jongeren.” Door consumptie van alcoholvrij bier binden consumenten zich al op jonge leeftijd aan een merk. “In feite betekent dit dat alcoholgebruik op latere leeftijd juist kan toenemen. Zeker als het gaat om dranken die dezelfde smaak hebben. Echte kenners proeven het verschil, kinderen bijna niet.”

Kortom, alcoholvrij bier heeft zo zijn positieve aspecten, maar door merkbekendheid en gewenning wordt de stap naar alcoholhoudende dranken door kinderen sneller en makkelijker gemaakt. STAP adviseert ouders expliciet om de leeftijdsgrens van achttien ook te hanteren voor dranken die vergelijkbaar zijn met alcoholhoudende dranken.

Bron: gezondheidsnet.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl