NL EN
DONEER NU!

Bovens en Van Dalen: “Alcohol hoort niet op scholen thuis”

15 april 2022

Studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen zijn een petitie begonnen, omdat op de campus in Arnhem sinds kort pas na 16.00 uur alcohol mag worden geschonken. Dat was een uur eerder. De maatregel scheelt de studentenvereniging 13% omzet. Omroep Gelderland vroeg deskundigen hun mening hierover.

Verslavingsonderzoeker Rob Bovens uit Nijmegen: "In principe ben ik voor een ban van alcohol op universiteiten en hogescholen", zegt hij. Studeren moet zonder alcohol kunnen, meent Bovens. Er is onderscheid nodig tussen wat vrije tijd en wat werk- en studietijd is.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is ook van mening dat alcohol niet op scholen thuishoort. "We moeten af van de koppeling studeren en drinken. Overdag drinken, terwijl je de rest van de dag nog moet studeren, is slecht voor je." Daar ligt, vindt Van Dalen, een taak voor de overheid. "De ongezonde effecten van alcoholgebruik worden niet goed gecommuniceerd." Van Dalen merkt verder op dat studentenverenigingen nauwe banden hebben met de alcoholbranche. "Dat beïnvloedt de opinie van studenten."

Voorzitter Ama Boahene van de Landelijke Studentenvakbond zegt zich te kunnen voorstellen dat onderwijsinstellingen het alcoholgebruik willen reguleren. "Veel studenten drinken meer dan hun leeftijdsgenoten. Als hogescholen en universiteiten het drinken van alcohol niet willen faciliteren of pas vanaf een later tijdstip, dan snap ik dat wel."

Bron: gld.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl