NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: 'Alcoholindustrie verzet zich tegen elke effectieve beleidsmaatregel”

5 oktober 2022

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Nederlandse Vereniging Drank- en Horeca Inspecteurs (NVDI) willen niet meer verder praten aan de zogenoemde preventietafel alcohol zolang de alcoholindustrie ook aan tafel zit. Dat lieten ze vandaag weten. Eénvandaag interviewde Wim van Dalen, directeur van STAP.

"Na 4 jaar van overleg is duidelijk geworden dat de industrie zich tegen elke effectieve beleidsmaatregel verzet", legt Van Dalen het besluit om op te stappen uit. Volgens het kennisinstituut is de rek uit de gesprekken.

Volgens STAP en andere partijen aan de preventietafel raken de doelen van het Nationaal Preventieakkoord uit zicht doordat de alcoholindustrie de discussie over bepaalde maatregelen, zoals het duurder maken van alcohol, slim weet te ontwijken. "Als het gaat over prijzen houden de vertegenwoordigers van de alcoholindustrie hun mond, als het gaat over beschikbaarheid houden ze hun mond", zegt Van Dalen.

De directeur constateert dat het overleg aan de preventietafel "een vastgelopen motor, een herhaling van standpunten, een herhaling van tegenstellingen en een voortdurend ontwijken van kerndiscussies" is. Dat komt volgens hem doordat drankfabrikanten het overleg sterk beïnvloeden.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid heeft het Preventieakkoord in zijn portefeuille en wil vandaag niet reageren op het besluit van STAP en de inspecteurs om voortaan niet meer aan te schuiven bij het overleg. Zijn woordvoerder laat aan EenVandaag weten dat Van Ooijen op korte termijn met een plan komt over hoe het verder moet met de preventietafel alcohol.

Bron: avrotros.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl