NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Eén onderzoek met andere uitkomst zegt nog niets

3 december 2014

Het onderzoek naar de geringe hersenschade die pubers oplopen van alcohol, dat vandaag bekend werd door een artikel in de Volkskrant, moet je wel in perspectief plaatsen. Dat zegt zowel onderzoekster Sarai Boelema als Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, in NPO Radio 1 programma De Ochtend.

"Dat was wel een verrassende uitkomst, ja", zegt Boelema. De drinkende jongere heeft volgens haar gedurende vier jaar iedere week bij minstens één gelegenheid per week minimaal zes glazen gedronken. "Het gaat om gemiddeld vijftien glazen per week." Onderzoekster Boelema benadrukt dat dit het eerste onderzoek is dat een ander beeld geeft. "Dit is vooral een aanleiding voor verder onderzoek. Daarnaast hebben wij nu alleen gekeken naar de concentratie en mentale flexibiliteit, maar alcohol is om nog vele andere redenen ook schadelijk."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat het onderzoek goed gedaan is. Hij benadrukt dat er een serie buitenlandse onderzoeken is die andere resultaten laten zien. "Voor mij blijft één onderzoek niet doorslaggevend. We moeten het niet generaliseren. Alcohol blijft gevaarlijk dus realiseer je dat als je gaat drinken."

Boelema is het hiermee eens. "De boodschap die we nu verstrekken, geen alcohol onder achttien jaar, moet gewoon blijven staan."

Programma te beluisteren via deze link.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl