NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Vóór 18 jaar geen alcohol, nergens

10 juli 2020

Het drankgebruik en de daarmee samenhangende overlast door jeugdige Nederlanders in Knokke en andere vakantieoorden staat de laatste dagen volop in de belangstelling. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, wijdt de excessen aan het feit dat er in sommige Europese landen (België, Duitsland. Oostenrijk en Luxemburg) door 18-minners nog bier en wijn gedronken kan worden.

Van Dalen: "Nederlandse jongeren, of beter gezegd scholieren nog, kunnen ongehinderd de grens overgaan om zich daar vol te gooien met drank. Je moet dan niet vreemd opkijken als de boel regelmatig uit de hand loopt, zoals in Knokke. Wij pleiten al jaren voor 18 jaar als ondergrens overal in Europa. Daar zou de Nederlandse regering zich sterker voor moeten maken in buurlanden en Brussel."

Hij reageert ook op het argument dat je jongeren beter legaal kunt laten drinken in de horeca, omdat je ze daar in de gaten kunt houden. "Dat argument horen we ook in Nederland met verwijzing naar schuren en drankketen. Feit is dat een keihard drankverbod en goede handhaving altijd het beste werken."

Bron: Telegraaf 10 juli 2020.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl