NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Of er over tien jaar nog kerstborrels zijn is niet te voorspellen”

16 december 2017

Van Dalen: “Of er over tien jaar nog kerstborrels zijn is niet te voorspellen” Kerstborrel, bedrijfsfeest, vrijmibo: alcohol op het werk is bijna vanzelfsprekend. Om wangedrag of uitsluiting te voorkomen voeren sommige bedrijven alcoholbeleid. Drinken is nog nét niet het nieuwe roken, maar het lijkt, vooral in grotere organisaties, wel die kant op te gaan. Bedrijven kunnen hun werknemers niet verbieden buiten werktijd de kroeg in te gaan, maar formuleren wel beleid voor werkborrels en bedrijfsuitjes.

Laetitia Mulder, die aan de Rijksuniversiteit Groningen gespecialiseerd is in ethisch gedrag, normen en regels in organisaties: "Met vage regels, zoals 'verantwoord met alcohol omgaan', gaan mensen hun eigen criteria verzinnen. 'Met vijf bier kan ik nog prima thuiskomen.' Specifieke regels – 'geen alcohol voor vijf uur' – geven handvatten om collega’s er op aan te spreken."

"Of bedrijven borrelbeleid ontwikkelen, hangt sterk samen met hun omvang", zegt van Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Cijfers zijn er niet, maar in veel kleine bedrijven is vaak het een kwestie van persoonlijke invulling, in grote organisaties hoort alcoholbeleid bij een professioneel personeelsbeleid.

Of er over tien jaar nog kerstborrels zijn met wijn en bier, is niet te voorspellen. "Duidelijk is", zegt Van Dalen van STAP, "dat drank soms bijna niet los te wrikken is van de bedrijfscultuur. De vrijmibo (vrijdagmiddagborrel) is hardnekkig. Een organisatie kan z’n alcoholbeleid op orde hebben, maar na vijf uur gaan de collega’s gewoon met z’n allen naar het café om de hoek."

Bron: nrc.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl