NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: zorgen over de rol van supermarkten in alcoholverkoop

18 mei 2021

Door de coronacrisis verkopen Nederlandse supermarkten veel meer alcohol. Zo werd in het eerste kwartaal van dit jaar 14% meer bier verkocht dan in het eerste kwartaal van 2020.

Volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is de alsmaar stijgende alcoholverkoop in supermarkten goed te verklaren doordat de horeca dicht was en alle evenementen afgelast zijn. "Supermarkten hebben een grotere rol gespeeld door het sluiten van de horeca, waardoor de thuisconsumptie is toegenomen. Het totale gebruik van alcohol is juist afgenomen, blijkt als je ook de cijfers van de bierbrouwers erbij pakt." Uit jaarcijfers van de Nederlandse bierbrouwers bleek dat zij vorig jaar uitkwamen op een daling van 14% ten opzichte van 2019.

Van Dalen zegt dat er vorige week, bij een gesprek tussen het RIVM en alle belangenorganisaties, voor het eerst is gesproken over de rol van de supermarkt wat alcoholverkoop betreft. "Er zijn steeds meer zorgen over de rol van supermarkten als het om reclame voor alcohol gaat. Als je door de supermarkt loopt kom je overal alcohol tegen. Het zou al helpen om net als vroeger een vast schap te creëren voor alle alcohol, in plaats van het door de supermarkt te verspreiden."

Brancheorganisatie CBL geeft in een reactie hierop aan dat supermarkten zich strikt aan de wet- en regelgeving houden.

Bron: nd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl