NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Blaastesten beter dan polsbandjes"

8 december 2015

Van Dalen: "Blaastesten beter dan polsbandjes" Editie NL besteedde vandaag aandacht aan het tegengaan van alcoholgebruik door jongeren. Dit naar aanleiding van de dood van de 16-jarige Dascha. Sommige ondernemers gebruiken polsbandjes om drinken door 18-minners tegen te gaan. Maar misschien, zo vraagt Editie NL zich af, zouden die beter vervangen kunnen worden door blaastesten, want in praktijk blijkt dat de polsbandjes niet werken.

Philippe Hes is de organisator van FRIS-feesten voor jongens en meisjes van 12 tot en met 16 jaar. Volgens hem is het indrinken het grootste probleem. Om dat probleem tegen te gaan hebben ze preventief blaastesten bij zich. "Maar neem maar van mij aan: Als jongeren gedronken hebben, zie je dat wel!" De organisatie laat de kinderen die gedronken hebben niet binnen en de ouders worden gebeld.

Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP ligt het probleem niet bij de feesten voor kinderen onder de 16, maar bij de 16+ feesten. "Hier komt gemengd publiek en dat is natuurlijk bijna niet te handhaven."
Het probleem is volgens Van Dalen niet op te lossen met polsbandjes voor minderjarigen. "Deze bandjes geven totaal geen garantie. Die houden het indrinken bijvoorbeeld niet tegen." Blaastesten zijn daarentegen wel een oplossing, zegt hij.

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl