NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Alcoholindustrie probeert waarschuwing op etiket weg te lobbyen”

30 augustus 2023

In Ierland komen vanaf 2026 speciale etiketten op flessen drank om consumenten in te lichten over de risico's van alcoholgebruik. Is het een goed idee om dit ook Nederland in te voeren? Dit is de Dag van de EO vroeg het twee betrokkenen.

Directeur Betty de Boer van SpiritsNL, de koepel van gedistilleerd-producenten, zegt dat mensen recht hebben op informatie over de risico's van alcohol, maar dat moet niet via een waarschuwing gaan zoals Ierland dat gaat doen. Zij wil op Europees niveau met de Commissie kijken hoe je meer informatie kan verstrekken aan de consumenten. "We spreken ook over QR-codes. Als je die scant krijg je meer informatie over wat er in de producten zit en de risico's die eraan verbonden zijn."

Directeur Wim van Dalen van STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, zegt: "De alcoholbranche wil geen waarschuwing, want ze is bezorgd dat alcohol geassocieerd wordt met kanker. Daar zijn ze echt heel benauwd voor. De industrie probeert de waarschuwing op Europees niveau weg te lobbyen door het achter een QR-code te zetten, zodat de waarschuwing niet letterlijk te zien is op het etiket."

Bron: eo.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl