NL EN
DONEER NU!

“Zo bereid je jongeren voor op alcohol drinken”

18 februari 2019

“Zo bereid je jongeren voor op alcohol drinken” Sinds NIX18 gaan jongeren op zoek naar alcoholvrije alternatieven voor op school- en verjaardagsfeesten. Eén van die alternatieven is een alcoholvrije cocktail, oftewel een mocktail, die vaak dezelfde naam draagt als de alcoholhoudende variant.

Volgens Mickel ter Hoeven van alcoholvrijshop.nl worden deze 'scholieren-cocktails' steeds populairder. "Alcoholvrij is sowieso populair op dit moment en de jeugd vindt daar een eigen weg in. Met deze cocktails, die veel op schoolfeesten worden geschonken, hebben jongeren toch een gezelligheidsgevoel, maar zonder alcohol."

Toch staat niet iedereen te juichen om de stijgende populariteit van deze mocktails. Zo ook Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. "Wees voorzichtig met het op een andere manier introduceren van alcohol. Het idee is: je mag straks ook drinken. Dát idee is niet goed." Volgens Van Dalen willen fabrikanten op deze manier de aankomende doelgroep beïnvloeden, zodat deze jongeren later alcohol bij hen gaan kopen. "Fabrikanten ontkennen dit natuurlijk, maar zo werkt het wel. Op de korte termijn mogen ze dan geen alcohol drinken, op de lange termijn worden ze voorbereid op het drinken van alcohol. Dit ontraden we ten zeerste."

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl