NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen zet zich al meer dan 20 jaar in voor alcoholpreventie

29 december 2022

In de Harderwijker Courant van vandaag verscheen een interview met Wim van Dalen, al zo'n 20 jaar directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Het artikel beschrijft de carrière van Van Dalen. De start van zijn werkzame leven was in de preventieve verslavingszorg in zijn geboorteprovincie Drenthe. Dat bracht hem in contact met huisartsen, scholen, gemeenten maar ook het gevangeniswezen. Samen met hen voerde hij talloze projecten uit om de om de preventieve zorg te verbeteren.
Daarna was hij 5 jaar leider van campagne ‘Drank maakt meer kapot dan je lief is.’ Op het landelijk niveau werkend kreeg hij te maken met de tegenkrachten van producenten van alcohol en supermarkten. Volgens Van Dalen zijn de supermarkten de grootste promotors van het gebruik van alcohol. Zij presenteren drinken als iets volkomen normaals.
Van Dalen heeft recent de campagne ‘Zien drinken, doet drinken’ gecoördineerd. “Als kinderen zien dat hun ouders drinken nemen ze dat op te jonge leeftijd gemakkelijk over. Wat dat betreft hebben ook ouders een grote verantwoordelijkheid.”

STAP heeft het niet gemakkelijk in deze periode door de opstelling van het huidige kabinet. "Het is een liberaal kabinet waarbij de economische belangen voorop staan. De burger moet zelf maar beslissen wat hij of zij doet. De economische belangen worden enorm beschermd ten koste van de belangen van de gezondheid." De sport is ook te afhankelijk van de inkomsten van alcoholverkoop. Van Dalen vindt dat er tijdens jeugdwedstrijden helemaal geen alcohol geschonken zou moeten worden. "Kantines zijn gewoon horeca. Het is wat dat betreft raar dat in sportkantines alcohol veel goedkoper is."

Van Dalen ziet voor huisartsen ook een taak weggelegd als het gaat om mensen te informeren over de gevaren van alcohol. "Het moet mensen duidelijk worden gemaakt dat drankgebruik een relatie heeft met je gezondheid. Dat alcohol eigenlijk een sluipmoordenaar is omdat je er vaak pas na jaren last van krijgt." Jaarlijks overlijden zo’n achtduizend mensen aan de gevolgen van alcoholgebruik. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij zeven soorten kanker, waarvan borst- en darmkanker de belangrijkste zijn.

Alcohol is wat Van Dalen betreft te gemakkelijk verkrijgbaar en vaak te goedkoop. Het liefst ziet hij dat bier en wijn verdwijnen uit de schappen van de supermarkten. Alcohol kan het beste wat Van Dalen betreft alleen in slijterijen worden verkocht. "Dat is toch een extra drempel om het te gaan kopen."

De belangrijkste boodschap van Van Dalen aan de consument is: drink als volwassene maximaal één glas alcoholhoudende drank per dag en liefst niet alle dagen. Het is ook het advies van de Gezondheidsraad.

Bron: harderwijkercourant.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl