NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Daling alcoholconsumptie bij IkPas-deelnemers echte winst

3 januari 2020

Van Dalen: Daling alcoholconsumptie bij IkPas-deelnemers echte winst Meer dan dertigduizend mensen beginnen 2020 met de actie IkPas bewust zonder alcohol. Alcoholdeskundige Rob Bovens vindt het opmerkelijk dat deelnemers aan eerdere IkPas acties na een alcoholvrije maand daadwerkelijk minder alcohol zijn gaan drinken. Gemiddeld dronken deelnemers voorafgaand aan de alcoholvrije maand 17,7 glazen alcohol per maand, zes maanden later nog 11,2.

"De daling van alcoholconsumptie op lange termijn is de echte winst", vindt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Hij wijst erop dat alcoholconsumptie onder andere leidt tot een verhoogd risico op kanker. "In Nederland worden jaarlijks drieduizend gevallen van kanker veroorzaakt door alcohol. Elk extra glas betekent meer risico. Slechts negen procent van de Nederlanders weet dit." Daarom is het volgens Van Dalen goed dat mensen op lange termijn minder gaan drinken.

Van Dalen vindt dat er méér moet gebeuren om het alcoholgebruik in Nederland terug te dringen. "Het is nog een bescheiden, gemotiveerd deel van de mensen dat dit doet. Je moet IkPas zien als een signaal aan de overheid dat er echt wat moet gebeuren." Van Dalen vindt dat er minder verkooppunten voor alcoholhoudende dranken moeten zijn, dat de prijzen omhoog moeten en de reclame beperkt.

Bron: nd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl