NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Bingedrinken scholieren ‘verontrustend hoog’

3 juli 2024

Het aantal scholieren uit de 2de en 4de klas van het voortgezet onderwijs dat weleens 5 glazen alcohol of meer op één avond drinkt, is verontrustend hoog, vooral in bepaalde regio’s. Dat blijkt uit aanvullende cijfers uit de Gezondheidsmonitor Jeugd van de GGD’en en het RIVM die het ANP heeft opgevraagd.

Hoeveel jongeren zogenoemde bingedrinkers zijn, verschilt sterk per regio. In Twente is deze groep met 29% het grootst. In die regio wordt onder meer in de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en Losser door jongeren stevig gedronken. Ook in Friesland (26%) en Noord-Limburg (24%) is dit aandeel hoger dan gemiddeld. Onder aan de lijst staan Flevoland en de regio Amsterdam, met zo’n 11%.

“Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat Twente een groot aantal plattelandsgemeenten kent”, zegt een woordvoerder van de GGD Twente over het hoge cijfer in hun regio. “Onder veel jongeren uit deze gemeenten heerst de cultuur dat alcohol bijdraagt aan de gezelligheid.” Tegelijkertijd is in Twente het aantal volwassenen dat zich niet aan de richtlijn alcoholgebruik van de Gezondheidsraad houdt (geen of maximaal 1 glas alcohol per dag) hoger dan op andere plekken in Nederland.

Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt het aantal minderjarige jongeren dat veel glazen alcohol achterelkaar drinkt "verontrustend hoog". "Bingedrinken door jongeren en jongvolwassenen is één van de meest schadelijke vormen van alcoholgebruik. Ondanks de afname van het alcoholgebruik onder jongeren, zien wij dat bepaalde verstrekkers de wet slecht naleven. Met name de onlineverkoop van alcohol zorgt voor toenemende zorgen."

Bron: linda.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl