NL EN
DONEER NU!

“Beschouw carnaval niet als een feest waarbij alles kan en mag”

13 februari 2024

“Beschouw carnaval niet als een feest waarbij alles kan en mag” Veel meer jongeren dan in voorgaande jaren melden zich tijdens deze carnaval in beschonken toestand bij de EHBO-posten in de Brabantse steden. Het Rode Kruis Midden- en West-Brabant maakt zich grote zorgen.

"We maken ons ernstig zorgen over de toename. Die is echt fors te noemen", aldus Rode Kruis-woordvoerder Rohan Verheij. "Je ziet ook dat ze steeds jonger worden. Onze mensen proberen de jongens en meisjes bij de posten op te lappen. Soms zijn ze er zo beroerd aan toe dat ze met de ambulance naar het ziekenhuis moeten worden gebracht."

Het Rode Kruis zet bijna achthonderd vrijwilligers in bij de carnavalsfestiviteiten in Nederland. Dat komt vooral door het grote aantal evenementen in Limburg en Noord-Brabant.

"Drankmisbruik onder minderjarige jongeren blijft zorgelijk", reageert directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. "Ik heb het idee dat gemeentes met carnaval denken: ach, het zijn maar een paar dagen. Terwijl dat nu de basis kan zijn voor kinderen om te gaan drinken en later overmatig te gaan consumeren. Ik vind het een taak van gemeentes, maar ook van de horeca, om carnaval niet te beschouwen als een feest waarbij alles kan en mag. Natuurlijk hebben jonge mensen ook een eigen verantwoordelijkheid, maar de beschikbaarheid van drank wordt toch echt door volwassenen mogelijk gemaakt."

Bronnen: nu.nl en ed.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl