NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen: Partyproof niet het ei van Columbus

2 november 2017

Wim van Dalen: Partyproof niet het ei van Columbus Carrefour heeft Partyproof in het leven geroepen, om jongeren nog vóór ze regelmatig gaan stappen te waarschuwen voor de gevolgen van alcoholgebruik, groepsdruk, middelengebruik, veilig thuiskomen en weerbaarheid tijdens het uitgaan. Dat doet ze samen met onder meer jeugdagenten, Happy Drinks van het Trimbos Instituut, Waypoint Urk, Tactus en GGD Sense.

Voor de herfstvakantie waren honderden leerlingen van de middelbare school uit Emmeloord hier ongeveer een half uur tot een uur mee bezig en de vraag is of het in zo'n korte tijd wel iets kan opleveren.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, betwijfelt dit. "Het idee dat jongeren en ouders bij dit soort projecten betrokken worden is goed, maar ik verwacht er geen wonderen van. Het is moeilijk om het effect aan te tonen. Jongeren zijn lastig te beïnvloeden, zeker als ze al meerdere keren uit zijn geweest. Met dit soort projecten is het ook lastig om grote groepen te bereiken. Maar de organisatie zal zelf ook wel weten dat dit niet het ei van Columbus is."

Ferry Goossens van het Trimbos-instituut denkt dat zo’n project in Emmeloord vooral effect heeft als je het in combinatie met andere projecten doet. "Het moet met meerdere partijen gaan, een combinatie van projecten en maatregelen. Op zichzelf staand heeft zo'n project geen zin, maar hoe meer je doet, des te groter is de kans dat je iets bereikt."

Bronnen: destentor.nl en flevopost.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl