NL EN
DONEER NU!

Nu nog weinig draagvlak voor rechtszaak tegen alcoholfabrikanten

23 februari 2018

Nu nog weinig draagvlak voor rechtszaak tegen alcoholfabrikanten Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP ziet de pogingen van advocaat Benedicte Ficq om de tabaksindustrie voor de rechter te slepen als goed nieuws. "Ook op het gebied van alcohol zijn er voldoende aanknopingspunten om een dergelijk proces in te gaan", zegt directeur Wim van Dalen. "Er is nu nog te weinig draagvlak, maar het zou me niet verbazen als we uiteindelijk ook die kant opgaan."

Volgens Van Dalen bereikt veel informatie over de risico's van alcohol op dit moment niet of nauwelijks de consument. "Alcohol is een kankerverwekkende stof. Dat wordt nu niet ontkend door de fabrikanten, maar wel in twijfel getrokken. Bovendien staat deze informatie niet op het etiket."

Van Dalen ziet het verzet groeien tegen fabrikanten die onvoldoende informatie geven over de risico's van hun producten. En ook dat bedrijven wel in beweging komen. Zo ligt er in Brussel een door de alcoholfabrikanten zelf opgestelde conceptversie van een richtlijn die moet zorgen dat er meer informatie op de etiketten komt. Van Dalen: "Ze hebben geleerd van het gedrag van de tabaksfabrikanten. Die wilden in eerste instantie met niemand in gesprek. De alcoholfabrikanten zoeken heel duidelijk wel die toenadering."

Zelfregulering is echter geen panacee. Het gaat langzaam en bedrijven zijn vaak minder ambitieus dan critici graag zouden zien. Zij willen liefst niet te ver voor de concurrentie uitlopen. Een gezamenlijk akkoord moet genoeg worden verwaterd om ook de minder enthousiaste partijen mee te krijgen.

Bron: fd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl