NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Overmatig en zwaar alcoholgebruik moet in studentenleven minder vanzelfsprekend worden

6 september 2023

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, betoogt in een uitgebreid artikel op de website Zorg & Innovatie.nl dat de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord nog niet tot minder alcoholgebruik onder studenten lijkt te hebben geresulteerd, maar wel tot meer inzicht.

Het feit dat studenten als belangrijke doelgroep in het Nationaal Preventieakkoord worden genoemd leidde namelijk tot meer aandacht voor het overmatige alcoholgebruik onder studenten en tot concrete beleidsadviezen. In het aankomend najaar komen nieuwe cijfers beschikbaar waarmee het duidelijk wordt of deze extra aandacht heeft geleid tot een afname van het overmatige drinkgedrag onder studenten. Vooralsnog mogen we niet al te optimistisch zijn o.a. gelet op de sombere bevindingen van het RIVM over de eerste resultaten van het Nationaal Preventieakkoord.

Wat Van Dalen ook zorgen baart is het feit dat de studentenverenigingen, verenigd in de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), die 46.000 studenten vertegenwoordigt, stevig op de schoot genesteld zitten van de bierproducenten. Het zou daarom goed zijn als studentenverenigingen nadrukkelijk worden uitgenodigd deel te nemen aan het overleg over de gewenste beleidsveranderingen, zowel landelijk als plaatselijk.

In één van de adviesrapporten staat het uiteindelijke doel duidelijk aangegeven: het overmatig en zwaar alcoholgebruik moet in de toekomst een minder vanzelfsprekend onderdeel worden van het studentenleven.

Bron: nieuwsbriefzorgeninnovatie.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl