NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Gemeenten en clubs nemen alcoholverstrekking sportkantines te weinig serieus

20 mei 2017

Van Dalen: Gemeenten en clubs nemen alcoholverstrekking sportkantines te weinig serieus Afgelopen week bleek weer eens in Nijmegen dat de naleving van de alcoholleeftijd in sportkantines moeilijk is en het uitdelen van boetes op veel weerstand stuit. Bij de sportclubs zelf, maar ook bij de plaatselijke politiek. In een bijdrage voor de opiniepagina van De Gelderlander gaat Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, hier nader op in. Hij vindt dat er zowel door gemeenten als door de sportkantines meer gedaan moet worden om de wet goed na te leven.

Volgens Van Dalen is een belangrijke reden waarom er aan jongeren onder de 18 jaar nog steeds alcohol wordt verstrekt het feit dat gemeenten dit probleem te weinig serieus nemen en wel waarschuwingen uitdelen, maar geen boetes. Gemeenten gaan te gemakkelijk mee met het verhaal dat boetes niet zijn op te brengen voor een eenvoudige sportclub. Het gevolg is dat overtredingen door de vingers worden gezien of er wordt één of ander (veelal tijdelijk werkzaam) compromis bedacht zoals burgemeester Bruls van Nijmegen nu voorstelt. Soms verdwijnt zelf een boeterapport gewoon in de la.

Van Dalen heeft ook enkele adviezen voor de sportkantines. De belangrijkste is dat zij hun wisselende barvrijwilligers goed moeten instrueren en eventueel mensen die er met de pet naar gooien niet meer achter de bar zetten. Verder wijst hij op het belang van een goede ID-controle. Het is onvoldoende om snel naar een ID te kijken, en niet goed de leeftijd vast te stellen. Voorlichtingsavonden zijn toe te juichen, maar als zo’n avond niet tot resultaat leidt dat de wet beter wordt nageleefd dan blijven 18-minners gemakkelijk alcohol kunnen kopen.

Bron: De Gelderlander.

alcoholkantine.pdfalcoholkantine.pdf (3,24 MB)

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl