NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Ouders maken afspraken over drugs, niet over drank"

12 april 2016

Van Dalen: "Ouders maken afspraken over drugs, niet over drank" Dat jongeren tot 18 jaar geen druppel alcohol mogen: ouders wéten het wel, maar springen er volgens experts veel te nonchalant mee om. Hun oproep: zeg consequent 'nee'.

Wim van Dalen, directeur Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP: "Ouders denken nog steeds heel anders over drugs dan over drank. Drugs vinden ze heel gevaarlijk, dus daar maken ze keiharde afspraken over. Over drank niet, terwijl daar ook heel grote risico's aan kleven. Op hersenschade bijvoorbeeld."

Onderzoeker Ina Koning van de Universiteit Utrecht: "Tegen kinderen van 13 kun je zeggen: 'Je mag niet drinken en je moet thuisblijven'. Maar dat is een stuk lastiger bij jongeren vanaf 16. Die zijn bijna volwassen. En gaan meer hun eigen gang. Dus hoe houd je daar grip op? Daar worstelen ouders mee."

Wat volgens kinderarts Nico van der Lely een grote rol speelt: ouders zijn in hun eigen jeugd ook niet 'drooggelegd' en vinden het diep in hun hart misschien allemaal wat overdreven. "Maar wat ouders zich niet realiseren is dat jongeren nu veel méér drinken. En ook vaker drankjes met hogere alcoholpercentages."

Bas van den Putte, hoogleraar gezondheidscommunicatie aan de UvA: "Als ouders echt de boodschap willen uitdragen dat drank niet goed is, moeten ze zelf ook matigen. En dat blijkt verrekt lastig."

Ninette van Hasselt, specialist alcoholbeleid Trimbos-instituut, vermoedt dat het nog jaren duurt voordat alle ouders die regel elke dag van het jaar eerbiedigen. Maar ooit, echt, dan is het zo normaal als wat, denkt Van Hasselt. "De peuters van nu zullen het in hun puberteit doodgewoon vinden om het tijdens een verjaardagfeestje bij een colaatje te houden."

Bron: ad.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl