NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: prijsbeleid effectief instrument

4 juli 2023

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, juicht het happy-hoursverbod in Wijk bij Duurstede toe. "Prijsbeleid is één van de meest effectieve middelen om overmatig alcoholgebruik te bestrijden", zegt hij.

"Hoe duurder de drank is, hoe meer het drinken wordt ontmoedigd. Vooral bij twee specifieke groepen. De eerste groep zijn de overmatige drinkers", zegt Van Dalen. "Die letten een stuk meer op de prijs dan anderen. Als je heel veel drinkt, kost het je ook veel geld", zegt hij. "Dus die mensen zoeken vaak de goedkopere merken uit, waar andere mensen niet eens naar kijken."

De andere groep die extra gevoelig is voor goedkope prijzen is de jeugd. "Jongeren hebben vaak nog geen geld om dure drank te drinken, en zeker in de horeca ontmoedigt de prijs behoorlijk. Dan maakt zo’n happy-hour een enorm verschil. Zeker als ze voor een bepaald bedrag onbeperkt kunnen drinken."

Van Dalen: "Een kortingsactie betekent vaak niet alleen een goedkoper drankje, maar moedigt dus ook aan om méér te bestellen. Zo werkt dat ook met 1+1 gratis acties. Het zijn juist dat soort kortingen waar de gemeenten vanaf willen."

Overigens kwamen veel gemeenten al eerder met een happy-hoursverbod: Bunschoten, De Ronde Venen en Leusden voerden het in 2019 in. IJsselstein en Montfoort deden dat zelfs al in 2013.

Bron: rtvutrecht.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl