NL EN
DONEER NU!

Is het plezier van alcohol echt 4 miljard euro waard?

3 oktober 2016

Is het plezier van alcohol echt 4 miljard euro waard? Vandaag is een RIVM-rapport verschenen met de kosten en de baten van alcoholgebruik. Als alle plussen en minnen zijn verwerkt kost alcoholgebruik de samenleving zo’n 2,3 tot 2,9 miljard euro per jaar. En dat had veel hoger uit kunnen vallen als er niet een flink bedrag in het rapport te vinden is voor plezier. Tijd voor een discussie op BNR-radio.

Ardine de Wit van het RIVM: "Het plezier dat we beleven aan alcohol brengt een kleine 4 miljard aan baten in het laatje."

Maar worden we er gelukkig van? Emeritus hoogleraar Sociale Conditie voor Menselijk Geluk Ruud Veenhoven: "Het is toch vaak door de gezelligheid, omdat we het lekker vinden, of door het roesje. Er zijn onderzoeken die laten zien dat mensen die af en toe een glaasje drinken gelukkiger zijn dan geheelonthouders, maar of dat hem zit in de drank of in het gezelschap, dat weten we niet. Bij meer dan vier glazen per dag gaat die trend overigens weer naar beneden."

Maar hoe levert dat dan 4 miljard euro op? Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is dat niet meer dan een bedenksel van economen om de kosten minder hoog te laten lijken. Geluksprofessor Veenhoven ziet het ook geen geld opleveren, hij denkt dat we ons heil beter in ander geluk kunnen zoeken.

Bron: bnr.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl