NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen in Uitgelicht over het drankgebruik van studenten

14 september 2016

Wim van Dalen in Uitgelicht over het drankgebruik van studenten Ondanks de uitgebreide NIX18 campagne blijven jongeren veel drinken. Dat bleek deze week toen cijfers bekend werden over het drankgebruik van jonge studenten. Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, in Uitgelicht over hoe we dat kunnen terugdringen.

Van Dalen benadrukt dat het de eerste keer is dat het Trimbos cijfers publiceert over het alcoholgebruik door 16 t/m 18 jarige studenten. Daarom kan je ook niet zeggen dat NIX18 niet werkt. We weten immers niet wat deze groep eerder dronk. Wat we wel weten is dat er de laatste jaren minder gedronken wordt door kinderen van 13 t/m 15 jaar.

Van Dalen geeft aan dat er behalve de NIX18-campagne andere maatregelen nodig zijn om het alcoholgebruik van de 16 en 17-jarigen terug te dringen. Hij noemt een reclame- en sponsoring verbod, verwijzend naar Holland Heineken Huis tijdens de Olympische Spelen. Maar dat zal moeilijk zijn, gezien de lobby door de industrie. Ook geeft hij aan dat ouders het beste streng kunnen zijn. De nieuwe wettelijke norm van 18 kan hen daarbij helpen. En ook de wetenschap dat alcoholgebruik schadelijk is, bijvoorbeeld voor het jonge brein. Verder is het belangrijk dat ouders zelf het goede voorbeeld geven. Ook moet alcohol niet te makkelijk verkrijgbaar zijn, zoals het biertje bij de kapper of een wijnproeverij in de supermarkt. Tot slot geeft hij aan dat de leeftijdsgrens van 18 jaar tijd nodig heeft.

Bron: youtube.com.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl