NL EN
DONEER NU!

Katan en Van Dalen over de verlaagde drinknorm van de Gezondheidsraad

26 januari 2018

Katan en Van Dalen over de verlaagde drinknorm van de Gezondheidsraad Deze week verscheen de Nationale Drug Monitor 2017 van het Trimbos-instituut, waarin onder meer staat dat 60% van de volwassen Nederlanders meer drinkt dan de drinknorm van de Gezondheidsraad (max. één glas per dag). Suzanne Bosman van Eén Vandaag spreekt hierover met Martijn Katan, hoogleraar Voedingsleer, en Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Vroeger was de drinknorm van de Gezondheidsraad hoger, en het lijkt erop dat de Nederlander de nieuwe drinknorm nog niet kent of er moeite mee heeft. Katan licht toe dat onderzoekers vroeger dachten dat alcohol goed is voor je hart, maar dat dat een vergissing blijkt te zijn. Wellicht kwam dat ook omdat het wetenschappelijk onderzoek vaak onvoldoende objectief was omdat het gefinancierd werd door het alcoholbedrijfsleven.

Van Dalen wijst erop dat de reden voor de verlaging van de drinknorm is dat we inmiddels meer weten over de schade die zelfs licht alcoholgebruik veroorzaakt. Zo is er een aantoonbaar verband tussen het gebruik van alcohol en borstkanker. Dat is ook waarom het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP binnenkort start met een informatiecampagne over het feit dat alcohol kankerverwekkend is.

Bron: nporadio1.nl (vanaf ca. 14.05).

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl