NL EN
DONEER NU!

Mag drank weggeven aan gangmakers die vroeg naar kroeg komen?

29 december 2017

Mag drank weggeven aan gangmakers die vroeg naar kroeg komen? Gangmaker gezocht. Een gratis drankje voor jou en je vrienden, als je maar op tijd in de kroeg bent. Mag het en is het een goed initiatief om de horeca te helpen?

Johanan Fraanje heeft om vroeg uitgaan te bevorderen een uitgaansvereniging opgericht: Gangmakers. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich aanmelden, waarna kroegen deze personen kunnen selecteren als gangmaker. Als zij op uitgaansavonden vroeg in de kroeg zijn krijgen zij en hun vriendengroep een gratis drankje.

Maar volgens Wim van Dalen kleven er ook nadelen aan het plan. Hij is directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. "Het lokken met alcohol is tegen het zelfreguleringsbeleid van de horeca, eigenlijk verbieden ze dat zichzelf." En hij maakt zich zorgen over de uitwerking op jongeren. "Ik ben toch bang dat dit leidt tot meer alcoholinname bij jongeren."

Fraanje durft deze angst te weerleggen en gaat zelfs nog een stapje verder: "Jongeren komen nu al vroeg op de avond bij elkaar om thuis te drinken. Die drank is veel goedkoper en daardoor drinken ze meer. Ik durf zelfs te beweren dat er hierdoor minder gedronken gaat worden."

Bron: omroepgelderland.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl