NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Zichtbaarheid van alcohol moet worden teruggedraaid

7 februari 2023

Het clubblad van sportvereniging Le Champion uit Alkmaar gaat in het nieuwe nummer in op de relatie alcohol en sport. Daartoe zijn geïnterviewd Bart Takkenberg, leverarts, Martijn Planken van IkPas, Carmen Voogt van het Trimbos-instituut en Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Laatstgenoemde spreekt over alcoholmarketing.

"De marketeers van de alcoholindustrie leggen vaak een associatie tussen hun product en sport, en dat is bepaald geen toeval", weet Van Dalen. Hij strijdt al een carrière lang tegen de ongezonde invloed van alcohol. "De alcohollobby is enorm sterk en de relatie tussen gezelligheid en drank maakt je al gauw een zuurpruim als je daar iets tegenin brengt", zegt hij. "Ze hebben geleerd van de tabaksindustrie, mengen zich in discussies, doen aan voorlichting en presenteren zich zo als deel van de oplossing."

Nee, Van Dalen is niet tegen drank, maar zou graag zien dat het als minder normaal gezien wordt. De introductie van het inmiddels populaire nul procent bier helpt daar niet bij, stelt hij: "Dat is een slimme manier om het merk zichtbaar te houden." Wat hem betreft moet juist die zichtbaarheid worden teruggedraaid: "Zien drinken, doet drinken. Beperk de locaties waar het verkocht wordt, haal het uit de supermarkt, biedt het niet als eerste aan in sportkantines." Ja, dat kost geld, weet Van Dalen, maar alcoholgebruik kost uiteindelijk meer dan het oplevert.

le-champion-nr-598_op-je-gezondheid_54-55.pdfle-champion-nr-598_op-je-gezondheid_54-55.pdf (202 kB)

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl