NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen: "Pompen, pompen, pompen"

2 december 2019

Wim van Dalen: "Pompen, pompen, pompen" Terwijl onderwijsinstellingen proberen het drankgebruik binnen studentenverenigingen te temperen, lijken bierbrouwers veel drankgebruik juist te belonen. Door de 'hectoliterbonus' zal het bier binnen de verenigingen de komende weken extra rijkelijk vloeien.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, stoort zich aan het staffelsysteem van bierbrouwers. "Het drinken van alcohol in de studentenwereld is onvoorstelbaar geaccepteerd. Als de leverancier daarop kortingen geeft, dan stimuleer je het gebruik."

Ook al zijn er nu steeds meer verenigingen die daadwerkelijk wat aan cultuurverandering doen, de bierbrouwerijen hebben nog steeds een grote invloed. Van Dalen: "Ze weten dat er veel gedronken wordt onder studenten, ze weten dat het een risicogroep is gezien de leeftijd en toch is het pompen, pompen, pompen."

Het afschaffen van de hectoliterbonus zou volgens Van Dalen bijdragen aan de aanpak van de alcoholcultuur bij studentenverenigingen. "Er zijn nu oplossingen, zoals goed letten op mensen die veel gedronken hebben, maar dat is niet structureel."

Hij heeft er dan ook kritiek op dat dit aspect niet is meegenomen in de afspraken met de gemeente. "Het is het gemak waarmee men alcohol consumeert en de financiële afhankelijkheid van de bierbrouwerijen. Mijn oproep voor bierbrouwers is dan ook: stop hiermee!"

Bron: rtvnoord.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl