NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: er waren veel no-go’s

13 oktober 2022

Van Dalen: er waren veel no-go’s Het kabinet trekt de stekker uit de zogenaamde 'Alcoholtafel', 5 jaar geleden opgericht om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Dat maakte staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid gisteren bekend. Hij vond dat de overlegtafel niets oplevert.

Thijs van de Brink praat over dat besluit met twee deelnemers aan die tafel. Eerst met Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en tot slot ook nog kort met Peter de Wolf van de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, die de alcoholbranche vertegenwoordigt.

Van Dalen beschrijft hoe het ging aan de Alcoholtafel. Grootste bezwaar was dat de alcoholbranche niet wilde dat er over wettelijke maatregelen gesproken werd. Daar was de Alcoholtafel volgens hen niet voor. Ook mocht niet over de lage alcoholprijzen gesproken worden, want dat zou – volgens de branche – in strijd zijn met mededingingsregels. Kortom: er waren veel no-go’s. De sfeer was niet altijd goed. "Je moet bereid zijn stappen te maken en dat gebeurde niet."

Van Dalen hoopt dat de staatssecretaris kijkt wat nog mogelijk is binnen deze kabinetsperiode. STAP wil graag – samen met andere gezondheidsorganisaties waarmee inmiddels goed wordt samengewerkt - in overleg blijven met VWS.

Peter de Wolf geeft aan het jammer te vinden dat de Alcoholtafel stopt. Het leverde volgens hem wat op. De cijfers over bijvoorbeeld zwaar drinken en alcoholonthouding door zwangere vrouwen gaan volgens hem de goede kant op. Het overleg was succesvol.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl