NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: meer nadruk op controles rijden onder invloed van drugs

7 oktober 2022

Vorig jaar werden in Brabant 4.182 bestuurders betrapt op rijden onder invloed. Dit jaar is dat aantal nu al bijna gehaald: 3.959 weggebruikers tot en met augustus. Kruipen Brabanders echt vaker met biertjes of een pilletje op achter het stuur, of is er iets anders aan de hand? Het Brabants Dagblad vroeg het enige experts.

"Het is lastig te bepalen omdat alle cijfers op een hoop worden gegooid", zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen. Want rijden onder invloed is een breed begrip: de cijfers laten niet zien wie drugs gebruikte, alcohol heeft gedronken of te veel medicijnen innam. Tertoolen: "Waarom die cijfers stijgen is daardoor lastiger te verklaren. Mensen krijgen ook in het verkeer steeds meer lak aan de regels. Dat zou hier mee te maken kunnen hebben, maar dat zeker weten is lastig."

"Het kan ook zijn dat de politie beter of meer controleert", verklaart een woordvoerder van de SWOV, het bureau dat onderzoek doet naar verkeersveiligheid. Immers: niet iedere overtreder wordt gepakt. En een goede methode om te meten hoeveel mensen daadwerkelijk onder invloed rijden is er niet.

Een andere mogelijkheid is dat agenten meer zijn gaan controleren op drugsgebruik, zegt Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Hij heeft het idee dat op het controleren van drugsgebruik de nadruk wordt gelegd. "Er zijn in de samenleving veel zorgen over lachgas en andere drugs, dus de handhaving op dat gebied intensiveert."

De eenheid Zeeland-West-Brabant denkt dat de coronapandemie mogelijk ook een rol heeft gespeeld. Door de maatregelen tegen het virus was er minder fysiek contact. "Hierdoor kan het zijn dat er [in 2021] mogelijk ook minder blaas- en speekseltesten zijn afgenomen", schrijft de woordvoerder.

Cijfers over het aantal controles en waarop wordt gecontroleerd hebben de politie-eenheden in Brabant echter niet.

Bronnen: bd.nl en bndestem.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl