NL EN
DONEER NU!

Wim van Dalen: "Mensen drinken meer alcohol door online verkoop"

4 oktober 2018

Alcoholhoudende dranken kun je overal krijgen. Inmiddels zelfs online, sinds kort ook door Bol.com. Dat is volgens Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ook de reden dat mensen meer gaan drinken.

Van Dalen: "We weten uit onderzoek dat als je extra moeite moet doen om alcohol te kopen, doordat je bijvoorbeeld naar een speciale winkel moet, je het minder snel koopt. Door de online verkoop van alcohol neemt het koopgemak sterk toe. Uit studies is gebleken dat mensen meer gaan drinken als ze makkelijker aan alcohol kunnen komen."

In Nederland mag je pas vanaf je achttiende alcohol kopen. Van Dalen vraagt zich dan ook af hoe Bol.com de leeftijd van de kopers denkt te gaan controleren. "Uit onderzoek blijkt dat er op dit moment heel slecht op leeftijd gecontroleerd wordt bij online verkoop."

Van Dalen denkt dat een leeftijdscheck in de praktijk wel kán werken. "Je moet er wel bovenop zitten en het heel consequent doen. Daarnaast moet je goed checken wie er alcohol bestelt en wie het aanneemt. Jongeren zijn slim dus je kunt het nooit volledig garanderen." Of Bol.com zich volgens Van Dalen aan de regels gaat houden? "De praktijk moet het leren en we zullen onderzoek moeten doen naar hoe het uitpakt."

Als het aan Van Dalen ligt wordt overigens dat het via internet verkopen van alcohol verboden. "De toename van de online beschikbaarheid van alcohol en de slechte naleving van de leeftijdsgrens zorgen ervoor dat wij vinden dat online alcoholverkoop verboden moet worden."

Bron: metronieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl