NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: Terecht wordt bieraccijns afhankelijk van alcoholgehalte

8 oktober 2021

Door hogere accijnzen en het vervallen van de accijnskorting voor kleine brouwerijen kan speciaalbier behoorlijk duurder worden. Lokale brouwers vrezen voor hun voortbestaan. Paul Riteco van brouwerij De Hoop uit Zaandijk ging vanavond op Radio NPO1 daarover in gesprek met Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Tijdens het debat zei Van Dalen dat hij het heel terecht vindt dat het kabinet voorstelt de hoogte van de bieraccijns voortaan afhankelijk te maken van het alcoholgehalte. Voor de zware bieren moet dan inderdaad méér accijns worden betaald dan voor normaal pils.

Van Dalen licht dat toe met de volgende argumenten:
- Schade a.g.v. biergebruik hangt samen met de hoeveelheid alcohol die je consumeert. Dus is het logisch dat je voor zware bieren met véél alcohol meer accijns gaat betalen dan nu.
- De hoogte van de accijns op zware bieren wordt vergelijkbaar met die van wijn.
- Voor de douane wordt het eenvoudiger: het alcoholgehalte van een (buitenlands) biertje is makkelijk te controleren dan het Platogehalte (huidige systematiek).
- De tarieven van alle alcoholaccijnzen zijn al 6 jaar niet aangepast aan de inflatie.
- Bier van kleine brouwerijen is niet gezonder of beter dan bier van grote brouwers. Het onderscheid is lastig en kan dus vervallen.

STAP is vóór het wetsvoorstel, vooral omdat er één tarief komt, gekoppeld aan het alcoholgehalte. Van Dalen vindt wel dat de tarieven van alle accijnzen (dus ook van wijn en gedistilleerd) moeten worden aangepast aan de inflatie sinds de laatste tariefswijziging. Stijgen van de accijnzen is ook logisch omdat de kosten die samenhangen met alcoholgebruik veel hoger zijn dan wat de accijnzen op alcoholhoudende dranken nu opleveren.

Riteco had liever gehad dat Minimum Unit Pricing (dus een basisprijs) voor alcohol was voorgesteld. Dat vindt hij een beter preventiemiddel. In Ierland, waar De Hoop ook een brouwerij heeft, zal de MUP binnenkort ingevoerd worden.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl