NL EN
DONEER NU!

Nickie van der Wulp over ‘Negen maanden niet’

23 mei 2016

Nickie van der Wulp over ‘Negen maanden niet’ Nickie van der Wulp, voormalig alcoholonderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, ontwikkelde en testte tijdens haar promotieonderzoek twee programma’s gericht op alcohol en zwangerschap, namelijk een programma voor verloskundigen in de praktijk, en het eHealth-programma ‘Negen maanden niet’. Dit laatste programma bleek effectief te zijn in het terugdringen van alcohol en is daarom nu online gratis beschikbaar op www.negenmaandenniet.nl.

De website negenmaandenniet.nl geeft interactieve feedback op het kennisniveau van zwangeren over alcoholgebruik tijdens zwangerschap. Ruim 400 zwangere vrouwen deden mee aan het onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat de groep die feedback kreeg via de website vaker stopte met drinken dan degenen die de feedback van de verloskundigen kregen en nog vaker dan degenen die geen speciale interventie kregen. "In vergelijking met reguliere zorg is eHealth effectiever in het terugdringen van alcoholgebruik onder zwangeren", concludeert Van der Wulp. "Later in het onderzoek hebben we ook gekeken naar vrouwen die blijven drinken tijdens hun zwangerschap. Daaruit bleek dat deze groep vrouwen minder ging drinken tijdens het volgen van 'Negen maanden niet', onder bepaalde voorwaarden."

Van der Wulp ontdekte dat zwangere vrouwen niet altijd open durven te zijn tegen de verloskundige. "Alcohol is een taboe-onderwerp voor zwangeren. Bij roken zien we dat het vooral jongere, lager-opgeleide vrouwen zijn die blijven roken, bij alcohol zien we dat het over het algemeen oudere, hoger opgeleide vrouwen zijn die blijven drinken tijdens de zwangerschap." eHealth maakt het mogelijk om dat taboe te doorbreken, ervoer Van der Wulp tijdens haar promotietraject.

"Het lastige van alcohol en zwangerschap is dat er geen harde cijfers zijn over hoe schadelijk het is. Er wordt geschat dat er jaarlijks in Nederland zeshonderd baby’s worden geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS)", vertelt Van der Wulp. "Zij hebben bepaalde gezichtskenmerken, zijn kleiner en hebben hersenbeschadigingen. Verloskundigen beseffen nog onvoldoende hoe schadelijk alcoholgebruik is voor de foetus."

Het beheer en de continuïteit van de website liggen nu bij STAP. Volgens Wim van Dalen, directeur van STAP, is het "logisch dat je zo’n product niet laat zitten". "We zijn nu in overleg met Trimbos of zij 'Negen maanden niet’ kunnen opnemen in hun aanbod. Op die manier kunnen we onze krachten bundelen."

Bron: smarthealth.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl