NL EN
DONEER NU!

Afschrikwekkende sigarettenpakjes. En alcohol dan? Een interview met de directeur van STAP

2 februari 2016

In Radio EenVandaag was vandaag een gesprek met Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Het interview ging over de verpakking van alcoholhoudende dranken. Dit naar aanleiding van het feit dat de Tweede Kamer vandaag stemt over afschrikwekkende sigarettenpakjes.

Van Dalen benadrukte dat de overheid nauwelijks eisen stelt aan flessen drank. Dit terwijl alcohol een zeer schadelijk product is. Dan gaat het over lichamelijke schade, zoals borstkanker, maar ook over bijvoorbeeld alcoholgerelateerde ongevallen en agressie. Alcohol past niet in een gezonde leefstijl.

Nu is er op veel flessen drank alleen maar een “alcohol-en-zwangerschaps”-logo, vaak heel klein. Andere waarschuwingen staan er niet op. Zelfs de wettelijk voor alle andere producten voorgeschreven ingrediëntenlijst is niet verplicht. Van Dalen vindt dat de overheid de industrie veel meer verplichtingen op moet leggen. Zo zou de overheid van de drankfabrikanten kunnen eisen dat ze “Drank maakt meer kapot dan je lief is” of "Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag" (het nieuwe advies van de Gezondheidsraad) op flessen zetten.

Bron: radio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl