NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: er is iets aan het schuiven

21 maart 2023

Van Dalen: er is iets aan het schuiven Afgelopen nacht zond NPO Radio 1 een uurgesprek uit tussen Merel Wielaert en Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Onze relatie met alcohol lijkt iets te veranderen. Nederlandse jongeren drinken nog altijd veel, maar tijdens de coronapandemie meldden zij ook de sterkste afname in alcoholgebruik. Daarnaast zie je dat de Nederlandse jongere later begint te drinken en worden alcoholvrije drankjes steeds populairder. Kunnen we dan stellen dat alcohol uit de mode raakt?

Van Dalen denkt inderdaad dat er iets aan het schuiven is. Vanaf de jaren 60 was alcohol in de Nederlandse cultuur een dagelijks product geworden. Inmiddels wordt alcoholgebruik minder vanzelfsprekend en normaal gevonden. Dat komt voor een deel door de nieuwe alcoholleeftijdsgrens in 2014. Maar ook doordat er verhalen zijn van mensen die a.g.v. Dry January / IkPas zelf ervaren hebben wat een pauze in je drankgebruik voor positieve effecten heeft. Er zijn ook podcasts van ex-verslaafden. Bovendien is er meer duidelijk over de relatie alcohol en kanker.

Nederland is niet bepaald het natste Europese land. Toch drinkt nog zo’n 15% schadelijk. Maar tegenover de positieve trends staat de alcoholbranche die wil dat onze cultuur 'nat' blijft. De drankindustrie is de grote gewiekste tegenspeler.

Om alcoholschade aan te pakken zal de beschikbaarheid verder naar beneden moeten, dus beperking van het aantal verkooppunten. Liefst alcohol alleen verkrijgbaar bij de slijterij. Ook zal de reclame geminimaliseerd moeten worden. Verder een stop op de verkoop van heel goedkope drank. Prima dat er wordt gesproken over herinvoering van het alcoholslot. Verder wil Van Dalen informatie op etiketten. De consument heeft recht op eerlijke informatie over de gezondheidsrisico's. Alcohol verbieden is niet aan de orde. Geen enkele Europese overheid streeft dat na.

Bron: nporadio1.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl