NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Preventieakkoord is niet hard genoeg”

3 september 2019

Het Preventieakkoord moet roken, overgewicht en alcoholgebruik terugdringen. Het is een ambitieus akkoord dat door tientallen partijen is ondertekend. Maar drie vooraanstaande experts, waaronder Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, die erover onderhandelden, hebben nog wel zorgen over de hardheid en afdwingbaarheid van de afspraken die de gezondheid van burgers moeten verbeteren. Ze roepen de Tweede Kamer, die er dinsdag over debatteert, op het akkoord aan te scherpen om nog sneller gezondheidswinst te boeken.

Van Dalen vindt de ambitie om problematisch alcoholgebruik onder volwassenen terug te dringen van de huidige 9% naar minder dan 5% in 2040 prima, maar mist "concrete acties". Zijn pleidooi voor minder verkooppunten vond geen gehoor, net zo min als de invoering van een minimumprijs zoals in Schotland. Dat Blokhuis wel de winkelkorting op alcohol wil maximeren op 25% (het ‘stuntverbod’) noemt hij "een kleine stap".

Volgens Van Dalen is een manco van het Preventieakkoord dat het zich richt op individuele probleemdrinkers, terwijl "het grootste probleem de brede maatschappelijke acceptatie van alcohol is". Hij denkt wel dat steeds meer mensen beseffen dat alcohol "veel schadelijker is dan ze aanvankelijk hebben gedacht" en hoopt dat over een paar jaar wel "tabaksachtige" maatregelen mogelijk zijn.

Bron: nrc.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl