NL EN
DONEER NU!

STAP: Tien bier aan de tap halen? Wat dacht je van maximaal twee per keer?

3 augustus 2017

STAP: Tien bier aan de tap halen? Wat dacht je van maximaal twee per keer? Bier halen voor je hele vriendengroep in de feesttent bij de kermis of gewapend met het bekend kartonnen traytje met zes drankjes door het publiek terug bij een concert; als het aan Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP ligt wordt dit mogelijk verleden tijd. STAP adviseert burgemeesters te overwegen om het evenementen slechts toe te staan maximaal twee drankjes per bestelling mee te geven.

Het is een van de mogelijke maatregelen die STAP donderdag beschrijft in een opinieartikel in de Gelderlander. Het instituut wil het aantal incidenten met dronken jonge feestgangers terug dringen.

"Wettelijk mag een barman geen drank verstrekken als duidelijk is dat de gekochte drank ter plekke wordt doorgegeven aan een 18-minner. Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom dat aantal van 2, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven", aldus een woordvoerder van STAP.

STAP reageert met het artikel op de uitlatingen van de Nijmeegse burgemeester Bruls die zijn zorgen uitsprak over de vele dronken jongeren tijdens de Nijmeegse vierdaagsefeesten. "Ze liggen dronken in de goot en moeten door hun ouders worden opgehaald", zo stelde Bruls.

Volgens STAP ging het ook bij andere evenementen in Nederland mis. Zoals de TT in Assen waar negen jongeren met spoed opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. STAP concludeert dat er in Nederland steeds meer evenementen zijn, inmiddels al bijna 90.000 per jaar, en dat alcohol daar vaak makkelijk en goedkoop te verkrijgen is. STAP vindt dat gemeenten meer moeten doen om alcoholmisbruik tegen te gaan en komt met mogelijke maatregelen, zoals dus het meegeven van maximaal twee glazen alcohol per bestelling.

Bron: gelderlander.nl.
Toelichting Wim van Dalen, directeur van STAP, op NPO Radio 1 hier te beluisteren (7:40 uur).

opinieartikel-de-gelderlander.pdfopinieartikel-de-gelderlander.pdf (347 kB)

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl