NL EN
DONEER NU!

Van Dalen niet optimistisch over akkoord aan ‘alcoholtafel’

2 augustus 2018

Van Dalen niet optimistisch over akkoord aan ‘alcoholtafel’ In het najaar wil staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) een Nationaal Preventieakkoord presenteren met maatregelen tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Aan afzonderlijke tafels wordt over die thema’s onderhandeld.

Maar er is een opvallend verschil tussen de ‘tabakstafel’ en de ‘alcoholtafel’. In de onderhandelingen over roken zijn de producenten afwezig. Een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie verbiedt de overheid te onderhandelen met de tabakslobby. Zo’n verbod geldt niet voor alcohol. Aan die tafel schuiven diverse producenten en verkopers van alcohol aan.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is daarom niet optimistisch over de uitkomst van de onderhandelingen over het alcoholbeleid in het kader van het Nationaal Preventieakkoord. Hij verwacht er althans op korte termijn niet veel van. Voor de langere termijn is hij wel hoopvol.

Van Dalen: "Het is in Nederland gebruikelijk zoveel mogelijk partijen bij elkaar te zetten om zo verder te komen. Maar de belangen zijn zo tegengesteld dat het de vraag is of dan in een akkoord echt stappen worden gezet, zoals Blokhuis wil." Hij denkt dat we over een paar jaar zullen zien dat de maatregelen weinig effect hebben gehad. "Dan zal er een tandje bij moeten."

Bron: nd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl