NL EN
DONEER NU!

Zorgen over gebrek aan zicht op drankketen

21 februari 2024

Gemeenten hebben te weinig zicht op de keten waar jongeren bij elkaar komen en waar vaak riskant veel alcohol wordt gedronken. Daarvoor waarschuwen het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en het Trimbos-Instituut. Wim van Dalen, directeur van STAP, werd hierover geïnterviewd op NPO Radio 1.

Van Dalen maakt zich vooral zorgen over het feit dat gemeenten eigenlijk niet weten of er op hun grondgebied keten zijn waar grote groepen - vaak minderjarige - jongeren komen en die een min of meer publieke functie hebben. Daar wordt door die jongeren makkelijk riskant gedronken, zeker als ouders en eigenaren geen toezicht houden. Dan is er soms sprake van illegale horeca. Gemeentelijke handhavers kunnen en moeten daartegen volgens hem optreden.

NOS Stories deed een oproep waarop ruim 1.500 jongeren reageerden. Zo’n 1.400 daarvan geven aan weleens naar een keet toe te gaan, van hen bijna 600 minderjarig. Keetbezoekers vinden het vaak een fijne plek. "Leuker dan uitgaan", zegt een meisje. Keten zijn vaker te vinden op het platteland dan in de stad.

Ruim 260 gemeenten hebben gereageerd op de vragenlijst die de NOS naar alle gemeenten stuurde. Nogal wat van deze gemeenten bleken te worstelen met drankketen. Er zijn er die meer toezicht willen, maar optreden lastig vinden omdat de keten zich bevinden op privéterrein of zelfs op een zolder van een woning.

Maar er zijn ook gemeenten die keten in principe toestaan. Bijvoorbeeld de gemeente Wolden. Die zegt zich bewust te zijn van de risico's en goed contact te hebben met de hulpdiensten en eigenaren/ouders. "De brandweer gaat dan langs om de veiligheid te checken en we zorgen ervoor dat de plekken goed bereikbaar zijn voor ze." Ook werkt de gemeente samen met jongerenwerkers. Die wijzen op wat wel en niet kan en organiseren voor de jeugd ook andere activiteiten, zoals voetbaltoernooien.

Bronnen: nporadio1.nl en nos.nl.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=97motUM11tk

In een eerdere versie van dit artikel was het beleid van de gemeente Wolden nog niet opgenomen.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl