NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: "Het is overzichtelijker als je het aantal te bestellen glazen beperkt tot twee"

3 augustus 2017

Van Dalen: "Het is overzichtelijker als je het aantal te bestellen glazen beperkt tot twee" Een verbod op het bestellen van meer dan twee alcoholhoudende drankjes op sommige buitenevenementen. Daarvoor pleit althans het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Het instituut hoopt hiermee te voorkomen dat minderjarigen zich met hulp van hun oudere vrienden bezatten. Dat gebeurt nu op grote schaal, zegt STAP-directeur Wim van Dalen. "Als iedereen voor zichzelf bier bestelt, dan wordt de handhaving overzichtelijker."

Van Dalen: "De essentie is dat veel jongeren onder de 18 overmatig alcohol gebruiken. Zij kopen dat niet zelf maar laten dat kopen door een 18-plusser. Vooral op openbare evenementen, zoals de TT in Assen en de Nijmeegse Vierdaagse, gebeurt dat veel. Deze zomer zijn tientallen minderjarigen in het ziekenhuis beland na overmatig alcoholgebruik, sommigen raakten zelfs in coma. Helemaal voorkomen dat alcohol bij minderjarigen terechtkomt is natuurlijk onmogelijk. Er wordt zo veel alcohol gedronken. Maar als iedereen min of meer voor zichzelf bier bestelt, dan wordt het overzichtelijker achter de bar."

"Ons pleidooi is: evenementen zijn een groeiend fenomeen. Gemeenten zijn actief bij controle van cafés. Laat ze ook die evenementen goed controleren. Bij besloten evenementen kan je een leeftijdsgrens instellen voor de toegang, maar dat kun je bij openbare evenementen niet afspreken. Je kunt niet zeggen dat je de stad niet in mag", aldus Van Dalen.

Bron: volkskrant.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl