NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Als ze op 18 jaar mogen drinken gaan de remmen los”

31 oktober 2021

Van Dalen: “Als ze op 18 jaar mogen drinken gaan de remmen los” Borrelen waar kleuters bij zitten, een wijntje tijdens het eten; ouders drinken vaak in het bijzijn van hun kinderen. Vaak met kwalijke gevolgen, vinden deskundigen, zoals Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Hij, Jacqueline van Lieshout, Carmen Voogt, Erik Scherder en Nathaly de Wind zijn in de weekendbijlage van het Financieel Dagblad hierover uitgebreid aan het woord.

Van Dalen: "Veel ouders willen wel dat hun kinderen niet voor hun 18de gaan drinken, maar gaan het gesprek daarover pas aan als de kinderen in de puberteit komen. Ook zullen ze hun eigen drinkgedrag moeten aanpassen om te voorkomen dat kinderen dat op jonge leeftijd kopiëren. Maar daarnaast heeft de overheid de verantwoordelijkheid de beschikbaarheid van alcohol aan banden te leggen, om excessief drankgedrag onder jongeren tegen te gaan."

In Nederland was begin deze eeuw een fors probleem met jongeren: ze begonnen te jong en te snel met sterke drank. Minister Hans Hoogervorst noemde onze jongeren "zuipschuiten". Van Dalen: "Door onder meer schoolprogramma’s en de NIX18-campagne hebben we het cijfer bij 12- tot 16-jarigen fors weten terug te dringen." Maar onze jongeren drinken toch nog teveel. Bijna de helft (46,6%) van de 12- tot 16-jarige kinderen heeft ooit alcohol gedronken. Ruim een kwart (26,2%) deed dit de afgelopen maand nog. En één op de vijf had de afgelopen maand zelfs gebinged: het drinken van vijf of meer glazen alcohol per gelegenheid.

Van Dalen kijkt naar de verkrijgbaarheid: "Hele schappen vol drank in de supermarkt, waar kinderen langslopen. Stel je voor dat we dat met cannabis zouden doen. Of tabak zouden terugleggen in de winkelschappen. Ondenkbaar." Van Dalen heeft een dubbel gevoel bij de NIX18-leeftijdsgrens: "Dat is een politiek getal. Het instellen van de leeftijdsgrens heeft geholpen, want jonge kinderen drinken significant minder dan begin deze eeuw, maar het wrange van het verhaal is dat het ook drankgebruik uit lijkt te lokken. Kinderen bij wie na hun 18de alle remmen losgaan, want dan 'mogen' ze drinken en wordt de champagne ontkurkt."

Bron: fd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl