NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: In Nederland drinken vrouwen wel minder dan mannen

25 oktober 2016

Van Dalen: In Nederland drinken vrouwen wel minder dan mannen Vandaag kwam een internationale studie in de publiciteit waaruit blijkt dat inmiddels ongeveer evenveel vrouwen als mannen drinken.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, laat echter in Trouw weten dat in Nederland vrouwen wel minder drinken dan mannen: 74% van de vrouwen tegen 86% van de mannen. Dat bleek uit de laatste Leefstijlmonitor. Mannen zijn in Nederland ook vaker dan vrouwen overmatige drinkers. Alleen hoogopgeleide vrouwen van boven de 65 vormen een uitzondering: zij kijken dieper in het glaasje dan de heren.

Van Dalen: "Het gat tussen mannen en vrouwen is in Nederland niet in een paar jaar gedicht. De richtlijn van de Gezondheidsraad is één glas per dag. Uit de Leefstijlmonitor blijkt dat 45,5% van de mannen zich daar niet aan houdt, tegenover 22,7% van de vrouwen."

Maar Van Dalen ziet wel dat er het één en ander verandert. "De laatste jaren belanden jongens en meisjes onder de achttien precies even vaak in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik. Hoewel jongens onder de achttien meer drinken dat meisjes van die leeftijd, drinken meisjes wel even frequent."

Ook ziet Van Dalen dat alcoholmerken zich de laatste jaren meer richten op vrouwen. "De markt voor mannen is verzadigd, maar ik hoor biermerken dikwijls zeggen dat de kansen bij de vrouwen liggen. Ze verzinnen andere namen en smaakjes die bier vrouwvriendelijker maken."

Als vrouwen drinken, schenken ze nu nog liever een wijntje in dan bier. Dat doen ze in toenemende mate, ziet Van Dalen. "Vooral hoogopgeleide vrouwen vinden het trendy om een flesje mee naar het strand te nemen. Wijnflessen hebben niet voor niets schroefdoppen gekregen. Het onderzoek snijdt dus wel degelijk iets aan."

Bron: trouw.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl