NL EN
DONEER NU!

De Kwestie: Alcohol net zo stevig aanpakken als roken?

4 januari 2020

De Kwestie: Alcohol net zo stevig aanpakken als roken? Vlak voor de feestdagen bracht de rijksoverheid een peiling naar buiten waaruit bleek dat Nederlanders nauwelijks weet hebben van de schadelijke effecten van alcohol. En deze maand leveren drommen landgenoten zich over aan een hippe drinkpauze. Is alcohol het nieuwe roken? Dat was het onderwerp van De Kwestie van vandaag in Dagblad De Telegraaf.

Directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil dat drinken net zo stevig wordt aangepakt als roken. Alcoholgebruik is minder dodelijk dan roken (jaarlijks 5.000 doden, tegen roken 20.000), maar drinkers veroorzaken, anders dan rokers, tal van ernstige maatschappelijke problemen, zoals geweldsdelicten, verkeersongevallen, problemen in werksituaties, overlast op straat, vrouwenmishandeling, etc. Van Dalen maant staatssecretaris Paul Blokhuis dan ook door te pakken met zijn ontmoedigingsbeleid.

Ilja Gort ziet een dag zonder een glas wijn als een dag niet geleefd. Hij drinkt het al sinds zijn twintigste. Het neemt stress weg en relativeert de waan van de dag. Nu kleeft er – volgens Gort – wel een klein jammertje aan wijn: er zit alcohol in. En alcohol, daar word je "niet bien van". Maar Gort is erin geslaagd om voor dit probleem een oplossing te vinden. Een paar jaar geleden heeft zijn Chateau een experiment gestart om een alcoholvrije wijn te vinifiëren. "De eerste alcoholvrije wijn die te hachelen is", aldus Gort.

Uit de reacties van Telegraaf.nl-bezoekers blijkt dat zij nou wel weten dat alcohol slecht voor je is. Een pleidooi om drinken verder te ontmoedigen is bij deze Nederlanders aan dovemans oren gericht. "Wie met mate drinkt, moet dat gewoon kunnen blijven doen", zeggen de reageerders op De Kwestie.

Eén lezer sluit zich in ieder geval aan bij wijnboer Ilja Gort. "Laat ieder voor zichzelf bepalen wat hij/zij doet!" Dat mag ook, zegt een andere reageerder. "Wie verbiedt u iets dan? Er wordt u alleen verteld dat het ongezond is. Niemand verbiedt u iets. U mag uzelf gewoon nog een Korsakov zuipen, hoor."

Bron: telegraaf.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl