NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Alcohol drinken is nu te geaccepteerd”

20 december 2018

"Alcohol drinken is nu te geaccepteerd." Dat zei Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vandaag tegen verslaggeefster Margriet Kleijn van Omroep Vlaardingen.

Om alcoholhoudende dranken minder 'normaal' te maken zouden ze minder makkelijk beschikbaar en duurder moeten zijn. Ook zou alcoholreclame beperkt moeten worden. STAP streeft niet naar een verbod op alcohol, maar vindt wel dat niet-drinken geaccepteerder zou moeten zijn.

Over de alcoholparagraaf van het Preventieakkoord van staatssecretaris Paul Blokhuis zei Van Dalen dat hij positief is over de afgesproken doelstellingen van het alcoholbeleid, maar teleurgesteld over de voorgenomen acties. Die vindt hij "heel erg mager". Verder gaf Van Dalen aan de rol die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten speelde in de besprekingen over het Preventieakkoord te betreuren. Die organisatie pleitte er bij herhaling voor om het schenken van alcohol in kledingwinkels en bijvoorbeeld bij de kapper te gedogen. Dat maakt alcohol ruimer beschikbaar en zou het bezoeken van deze zaken voor ex-drinkers een stuk lastiger maken.

Aan de orde kwam ook de alcoholleeftijdsgrens. Van Dalen gaf aan het een goede zaak te vinden dat de 18-jaarsgrens inmiddels een geaccepteerde norm lijkt. Jongeren onder de 16 jaar drinken nu ook minder dan 5 jaar terug.

Bron: omroepvlaardingen.nl. Tijd: 18.10 uur.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl