NL EN
DONEER NU!

STAP: Minder alcohol goed, geen alcohol beter

5 januari 2022

De vraag naar bier en wijn zonder alcohol neemt toe. Waar vraag is komt aanbod. Harold Hamersma vindt dat het aanbod alcoholvrije wijn echter niet over houdt.

Dat de smaak van alcoholvrije wijn nog steeds een hobbel is, komt door wat Hamersma 'het gat' noemt. "Bier gaat van zo’n 5% alcohol naar 0% en wijn van 13 à 14% naar 0%. Dat is moeilijker en dat proef je."

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, is enthousiaster over alcoholvrije wijn. Voor volwassenen kan alcoholvrije wijn een goed alternatief zijn. Hoewel dat nog niet is bewezen, denkt Van Dalen dat de promotie van alcoholvrije wijn minder negatieve bijwerkingen heeft dan de promotie van alcoholvrije biermerken. "Met het promoten van alcoholvrij bier worden jongeren onder de 18 vertrouwd gemaakt met biermerken." Bij de promotie van alcoholvrije wijn speelt het merk een minder belangrijke rol.

Hamersma gelooft het meest in minderen. "Drink niet die hele fles leeg. Drink een glas en drink dan een goed glas." Wie toch voor alcoholvrij wil, kan volgens de wijnschrijver het best kiezen voor een witte, mousserende wijn en die koud serveren.

Volgens STAP is minder alcohol goed, maar is geen alcohol beter.

Bron: ad.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl