NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Natte cultuur lastig te veranderen"

24 maart 2020

Het drinken van een alcoholvrij biertje, glas wijn of whisky wordt steeds normaler. De consument is er klaar voor, zeggen analisten. Een groeiende groep Nederlanders drinkt geen alcohol of hooguit een glas per dag. Toch gaat bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP de vlag nog niet uit.

STAP-directeur Wim van Dalen rekent zich niet rijk met cijfers over afnemend alcoholgebruik. "De meeste alcohol wordt geconsumeerd door grofweg 18- tot 40-jarigen en die groep laat zich in zijn alcoholgebruik niet echt sturen", zegt hij. Op het platteland "met zijn hokken en keten" is volgens hem nog een wereld te winnen. "Het is daar normaal om veel te drinken. Je moet sterk in je schoenen staan om daarvan af te wijken."

Ook in de studentenwereld heerst volgens hem "een heel lastig te veranderen natte cultuur". Aanbieders van alcohol zijn verweven met studentenverenigingen, stelt Van Dalen. Ze weten dat studenten hun "grootste vrienden" zijn. "Dat creëert normalisering van drinkgedrag bij een grote en belangrijke groep." Ook sport en alcohol noemt hij een combinatie die nog te vanzelfsprekend is.

Dat alcoholhoudend het vaker moet afleggen tegen alcoholvrij, noemt de STAP-directeur winst. Desondanks is hij niet onverdeeld positief over het geestarme vocht. "De industrie verkoopt het als bier en gebruikt dezelfde merknamen en logo’s. Dat geeft het een bepaalde lading. Wetenschappelijk onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar het kan heel goed dat het gemakkelijk verkrijgbare 0.0-bier voor jongeren een opstapje is naar bier met alcohol."

Toch is de STAP-directeur niet alleen maar somber gestemd over de ontwikkelingen in alcohol-land. "Er zitten veranderingen aan te komen. De zorgen over kanker door alcohol nemen toe. Artsen wijzen de laatste jaren steeds vaker op de gezondheidsrisico’s die kleven aan alcoholgebruik." De vijf jaar geleden aangescherpte richtlijn van de Gezondheidsraad –drink geen alcohol of maximaal een glas per dag– is volgens Van Dalen ook steeds minder vaak aan dovemansoren gericht. "Het lijkt erop", zegt hij voorzichtig, "dat het steeds minder lastig is om aan anderen uit te leggen dat je liever niet drinkt."

Bron: rd.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl