NL EN
DONEER NU!

Van Dalen: “Komt het zo vaak voor?”

4 september 2019

Vandaag maakte de WHO bekend dat in Nederland 3,6% van de sterfgevallen te wijten is aan alcohol, direct of indirect. Dat zijn elke dag bijna 15 doden door alcohol. Europees gezien gaat het om 5,5% van alle sterfgevallen. De meeste zijn te voorkomen, stelt het rapport. Relatief veel jongeren zijn het slachtoffer.

"Als je al die cijfers ziet, denk je: potverdorie, komt het zo vaak voor?" Dat zegt Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. Hij zegt dat de sterfgevallen onder jongeren voornamelijk het gevolg zijn van in korte tijd heel veel drinken. "Verkeersongelukken en comazuipen zijn veelvoorkomend."

"Dit is dus wat ik al jaren roep", stelt kinderarts Nico van der Lely, die het drinkgedrag van jongeren 'gestoord' noemt. Hoewel Van der Lely vindt dat de risico's van alcohol nog steeds fors worden onderschat, ziet hij een positieve verandering. "De attitude bij ouders wijzigt. Het is een minderheid van ouders die het wel goed vinden dat hun kinderen drinken."

Het rapport wijst op de mogelijkheid om de prijs van drank te verhogen, om alcoholhoudende dranken minder makkelijk beschikbaar te maken en de reclame ervoor te verbieden.

Bron: rtlnieuws.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl