NL EN
DONEER NU!

Sandra van Ginneken: “Het duurt een generatie voor leeftijdsgrens is ingedaald”

28 juni 2017

Sandra van Ginneken: “Het duurt een generatie voor leeftijdsgrens is ingedaald” Moeten ouders Radlers verbieden aan kinderen onder de 18 jaar? Is het verstandig om hier grenzen aan te stellen? Of moeten ouders er niet te paniekerig over doen, omdat dat de aantrekkingskracht van bier juist vergroot?

Bij het Trimbos Instituut is er discussie over geweest, zegt woordvoerder Marjan Heuving. Het kennisinstituut voor geestelijke gezondheidszorg en verslaving concludeert toch dat helemaal geen bier tot je achttiende beter werkt. "Ook alcoholvrij normaliseert biergebruik, jongeren stappen makkelijk over."

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zit op dezelfde lijn. Radler is prima voor volwassenen die moeten rijden of anderszins nuchter moeten zijn, maar het is niet een product voor jonge mensen, reageert Sandra van Ginneken. Ingewikkeld is volgens haar dat er een groot aanbod aan producten is. "Het een heet alcoholarm, het ander alcoholvrij en in het buitenland gelden weer andere normen, dan mag er soms toch 1 procent in zitten. Het beste is dat je het gewoon helemaal niet doet."

Volgens journalist Gerard Janssen, die al een stapel handleidingen schreef over kinderen en opvoeden, is met overdreven strakke regels de kans groter dat tieners doorslaan.

Opvoedkundige Heleen de Hertog pleit voor autonomie. "We leven niet meer in de jaren vijftig, je kunt praten over dingen. Op deze leeftijd is het belangrijk dat ze vertrouwen krijgen. Je geeft informatie, je leert hen wat de risico's zijn, maar als ze straks naar een café gaan, sta je er ook niet naast. Je kunt best zeggen: ik vertrouw erop dat je er volwassen mee omgaat en inderdaad alleen de alcoholvrije neemt. Als ze over de schreef gaan, kun je de afspraken altijd nog herzien."

Sandra van Ginneken van STAP snapt dat ouders schipperen. Ze dronken zelf vaak al wel op hun zestiende. "Het duurt een generatie voordat de nieuwe leeftijdsgrens is ingedaald. We weten ook nog niet zo lang dat de hersenen tot ver in de twintig doorgroeien en dat de kans op schade door alcohol groot is." Van Ginneken: "Het lijkt misschien of het je tiener niks boeit wat jij vindt, maar ze hechten er echt wel waarde aan."

Bron: trouw.nl.

STAP in de media

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl